Vinales

Vinales, 22 januari 2013

Vinales is een in het westen gelegen klein oord in het heuvelachtige landschap van tabaksplantages. De huisjes van de bewoners zijn in zuurstokkleuren geverfd. Bijna iedere bewoner heeft een kamer voor de toerist in de verhuur. Elke maand moet hiervoor een flink bedrag aan de staat worden betaald. Ook bij het uitblijven van de verhuur. Daarnaast verdwijnt tweederde van de huuropbrengst in de staatskas. In Vinales lijkt het regime meer aanhang te hebben. De vader van wiens dochter wij een casa hebben gehuurd, vertelt dat de revolutie veel goeds heeft gebracht: gratis zorg en onderwijs. Hij leidt ons rond in het dorp en laat ons een sobere medische post zien naast een verderop gelegen tabaksplantage. In het gebouwtje een vrouwelijke arts op leeftijd en een verpleegster. Zij vertellen dat er vooral zorg aan vrouwen wordt geboden: zwangerschapsbegeleiding of anticonceptie. Een poster van Fidel en Hugo Chavez, die op dat moment in Havana wordt behandeld in een ziekenhuis, prijkt aan de muur tussen de affiches over TBC. Een tabaksboer rolt een sigaar en laat zien hoe de bladeren worden gedroogd. Ook hier verdwijnt het merendeel van de opbrengst naar de staatskas.

Image

DSC00209

DSC00044

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: