Kanaal Apintie

Paramaribo, 7 september 2005

Kanaal Apintie schotelt een politieke uitzending over het nieuwe kabinet. Twee verse ministers schuiven bij een interviewer aan tafel: de minister van Landbouw (Raghoebarsing) en de minister van Ontwikkelingssamenwerking (Van Ravenswaay). De interviewer stelt neutrale vragen, reageert gedistingeerd. Raghoebarsing geeft een uitgebalanceerde visie. Zijn collega, wiens gezicht blank bloed in zijn famillietak verraadt, praat oeverloos maar zegt niets. Het programma duurt eindeloos. Men geeft elkaar de tijd, er wordt niet geïnterrumpeerd en bejegend elkaar hoogachtend. In Nederland is de interviewer, bijvoorbeeld bij Nova, advocaat van de duivel en wordt getracht in een zo kort mogelijke tijd een discussie scherp op de snede te voeren.

De Surinaamse politiek staat voor een behoorlijke opgave: indammen van de ambtenarij, die met Hollandse guldens is grootgebracht. Bekend is de zeven-even ambtenaar: in de ochtend inklokken, vervolgens zeggen: “ ik ben even weg” om vervolgens de rest van de dag te gaan hosselen. De economie behoeft een vernieuwingsimpuls. Nieuwe markten moeten worden gezocht, want de traditionele rijst en bacoven bieden onvoldoende perspectief. Suriname kantelt van Amsterdam naar het Caribisch gebied. Er staat nog ongeveer 140 miljoen euro op de tegoedrekening van Nederland. Als ook dat bedrag is besteed, staat Suriname op eigen benen. De wederzijdse interesse tussen Suriname en Nederland neemt af, afgezien van de toegenomen stroom Nederlandse stagiaires en toeristen. Suriname maakt deel uit van de Caricom, de EU van het Caribisch gebied, waar vanaf 2006 een single market opgeld doet. Talloze verdragen en samenwerkingsovereenkomsten worden gretig ondertekend, vandaag een overeenkomst tussen Venezuela en Suriname over de levering van olie.

Met Nederlandse verdragsgelden kunnen Surinaamse patiënten met complexe ziektebeelden, zoals kanker, worden geholpen. Traditiegetrouw gebeurt dat in Nederland: patiënten worden op kosten van het Staatsziekenfonds naar Amsterdam gevlogen. Sinds zomer 2005 worden patiënten echter naar Colombia vervoerd. Hier kunnen patiënten goedkoper worden geholpen dan in Nederland.————-

DSC00720

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: