Verdubbeling van de benzineprijs

Paramaribo, 8 september 2005

 Zonder genade heeft de politiek de benzineprijs met onmiddellijke ingang verdubbeld van 1.40 SRD naar 2.80 SRD per liter. De regering wil de brandstof niet langer subsidiëren nu de olieprijs op de wereldmarkt gestaag omhoog klimt. Frappant is dat Suriname zelf beschikt over aardolie. Omdat de capaciteit van de raffinaderij te beperkt is, wordt de ruwe olie geëxporteerd, onder andere naar Venezuela, en vervolgens weer ingekocht op de wereldmarkt. Zo is Suriname tegelijk importeur en exporteur, net als sommige Afrikaanse landen, waar evenmin van de eigen rijkdom wordt geprofiteerd. De media tonen weliswaar begrip voor de onvermijdelijke prijsstijging, het gegeven echter, dat de politiek geen compenserende maatregelen heeft getroffen voor de economisch zwakkeren, oogst veel kritiek. Zelf word ik de straat opgestuurd voor enkele interviews met passanten. Aan de Waterkant krijg ik prachtige verhalen voorgeschoteld. Ik schiet ook de bijbehorende foto’s. Het eindresultaat wordt paginagroot geprojecteerd. In winkels worden prijzen al regelmatig in euro’s of US-dollars aangegeven. Veel mensen noemen Bouterse en zijn partij als beter alternatief van het huidige Nieuw Front. Bouterse zelf speelt gretig in op de kritiek en gebruikt die als breekijzer met het doel de macht te kunnen grijpen. Wellicht denkt hij op deze manier onschendbaar te worden voor het strafproces dat hem boven het hoofd hangt voor de decembermoorden.

Iedere tocht langs de Waterkant over de markt ervaar ik als een aangename verpozing. De indrukken blijven imponeren. Niks mooier dan je laven aan de stadstaferelen. Sinds enkele dagen ben ik de gelukkige eigenaar van een Surinaams telefoonnummer van Telesur. Ik heb mijn mobieltje, of cel, zoals hier genoemd, laten ombouwen zodat ik lokaal kan bellen en beter bereikbaar ben voor de krant.

Een nachtelijke tocht door de stad voert langs een open rioolput. Het deksel is spoorloos. Een imposante rij kakkerlakken marcheert vanuit de put over het trottoir en vervolgens recht omhoog over een afrastering. Jak

.——–

DSC00725

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: