Galle

Galle, 11 februari 2014

Er is volop leven in het stadje. Er wordt getraind in het cricketstadion. Vlakbij wordt een schooldag met militaire discipline muzikaal luister bijgezet.Chaos en drukte in het verkeer. Stoplichten zijn er nauwelijks. In Sri Lanka valt men op de drukke kruispunten terug op het arbeidsintensieve ambt van verkeersregelaar. We bezoeken een door de overheid gereguleerd winkelcentrum, waar plastic rommel uit India en China verdiepingenhoog is opgetast. In een hindoetempel laten vrouwen kokosnoten ritueel uiteenspatten. Het oude stadsdeel toont even verderop de koloniale sporen van de Hollanders: de stadsmuren en de villa’s, waarvan de bouwstijl ontleend is aan de rijkere Singalezen en de Arabieren: stadsvilla’s met een veranda en grote zuilen aan de voorkant en een grote binnenplaats. We aanschouwen de Nederlands Hervormde kerk uit 1755. Op een bordje is te lezen dat er 188 Nederlands lid waren, elk met een eigen kerkstoel, die door een slaaf  bij iedere mis de kerk in werd gedragen. Tegenwoordig worden veel panden door buitenlanders opgekocht en opgeknapt. Er zijn veel juweliers en op nieuw kapitaal gerichte winkels. Op sommige plekken is de sfeer opdringerig. Bij het gemeentehuis zien we de Mosquito Control Unit. Als de avond valt klinkt in de moslimwijk de oproep tot het gebed.

 

DSC01427

 

 

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: