Sri Lanka: VOC-mentaliteit

Frankfurt, 28 januari 2014

De Hollanders zetten in 1602 voet aan wal op het voormalige Ceylon, delen er de lakens uit, verdrijven met hun vloot de Portugezen en gedogen in ruil voor het monopolie op de handel in kaneel en olifanten de autonomie van het lokale koninkrijk. Dat verandert rond 1658 als het eiland een Nederlandse kolonie wordt en er een koloniaal bewind wordt gesticht, dat tot 1796 zal bestaan, het jaar dat de Engelsen het gebied definitief veroveren en er tot 1948 de macht hebben. De sporen van het verleden zijn nog zichtbaar. De binnenlandse oorlog brengt in de 20e eeuw  tweespalt in het multi-etnische land: de hindoeïstische Tamils, gelieerd aan India, tegenover de boeddhistische meerderheid van Singalezen. Pas in 2009 wordt na 25 jaar de oorlog in het nadeel van de Tamils beslecht. Achter de vrees voor deze bevolkingsgroep, die tijdens het Engelse bewind de beste baantjes toegewezen had gekregen, schuilt de vrees voor het grote India.

DSC01546

DSC00809

Tags:,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: