Instrumenten

Yangon, 6 februari 2015,

De stad is niet bij te benen. Hij raast voorbij en laat onverwerkte indrukken achter: een werveling van bedrijvigheid die over de straten waaiert. Mannen fluimen op de keien. Sissend worden gerechten opgediend. De rook van houtvuur slaat op de luchtwegen. Van de Birmezen kookt 90 procent op houtvuur. Weinig beschikken er over elektriciteit. De meeste panden stapelen de armoede etages hoog op. De gevels zijn zwart geblakerd. Het Birmees-Frans stel waar we te gast zijn vertelt dat de tandarts voor de gewone Birmees onbetaalbaar is. Er zijn verschillende klassen en tarieven. Een bezoek aan de tandarts kost een half maandsalaris. De oplossing ligt in de vitrine van een uitstalkast op een overdekte markt die we even later bezoeken: tandartsinstrumenten en ander medisch instrumentarium. Te vinden tussen de uitgestalde kleding en schoonheidsproducten. Voor een spotprijs! We doorkruisen straten met verkopers van enorme voorraden opgestapeld gereedschap. Iedere handelaar zijn specialiteit.  We zien er één met honderden tweedehands boormachines, gestript en gedemonteerd en weer opnieuw geassembleerd: mensen hebben nog een relatie met wat ze verkopen. Weten hoe het in elkaar zit.

172

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: