Het bombardement

Mandalay, 13 februari 2015

Terwijl wij frank en vrij dineren in Mandalay, regent het bommen in het noorden aan de Chinese grens. Bij gevechten tussen het leger en de etnische aan China verwante kokangrebellen zijn tientallen militairen gedood. Het leger heeft vijf bombardementen uitgevoerd op stellingen van de Kokang. Birma probeert al decennia de verschillende etnische groepen, die een eigen staat en een eigen taal hebben, onder de knoet te krijgen. Birma is een etnische lappendeken, met de Bamar als dominante bevolkingsgroep, die de anderen overheerst en manipuleert. Ook de militairen stammen uit deze groep. zij spreken graag over birmification, het samensmelten der etniciteiten tot één. Andere groepen ervaren dit als een onderwerping, die vaak met geweld wordt tegengewerkt. Als toerist merk je weinig van het conflict, weggepoetst in de landelijke media. De rebellen zenden vanuit Bangkok per satelliet hun eigen programma’s met onafhankelijke informatie. Lang heeft de overheid de moderniteit van satelliettelevisie met een verbod tegengehouden, echter niet opgewassen tegen de goedkope invoer uit china.  Op het vliegveld van Mandalay, een paar dagen later, is het conflict plotseling zichtbaar: militairen bewaken het gebied.  Een militaire straaljager vliegt over, een ander landt met een parachute. Even later wordt de noodtoestand in het land uitgeroepen.

DSC02307

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: