Begrafenisstoet

Hsipaw, 16 februari 2015

Een begrafenisstoet trekt voorbij. Op kop een man met megafoon, luid sprekend, gevolgd door tientallen mensen op motorfietsen en auto’s. Er zitten mensen in de laadbak van een auto. Dan volgt de gouden kist, opgesierd met veel opsmuk en ornamenten. In een zijstraat takelt een man water uit een waterput. We zien het tafereel vanuit het terras van een Chinees restaurant, waar achterdoor op een groot vuur gekookt wordt. Er ligt een grote stapel houtblokken. Twee chauffeurs legen een fles whiskey in de hete middagzon. Ze vragen of wij willen meedrinken. Even later veren ze op en nemen de overgebleven gerechten mee in een plastic zak en bestijgen hun vrachtauto’s, zeer oude modellen van ver vergane glorie. Één moet met een slinger worden aangezwengeld voordat de nodige roetdampen verschijnen. Dat de lucht zwaar vervuild is, merken we later tijdens een tochtje op de fiets: we worden bijna van de weg geblazen door uitlaatgassen en heftige roetdampen die meteen op de longen slaan. Veel landbouwvoertuigen dragen de motor voorop, buiten de carrosserie. Het veroorzaakt een oorverdovend geluid gelijk een opstijgende helikopter. In het centrum zien we de novices in een rij lopen voor de dagelijkse bedeltocht. Even later waag ik een bezoek aan de kapper, in een open houten keetje met aluminium golfdak. De kapper plaatst mij lachend op een stoel. Behendig dwarrelen even later mijn haarlokken gefilterd door het zonlicht naar de vloer. De twee collega’s lachen en roepen iets. De knipbeurt kost omgerekend tachtig eurocent.

Verderop houdt een dokter spreekuur. Eveneens in een open keetje met de buitendeuren open. Aan de buitenkant is te zien hoe iemand wordt onderzocht. Uiteindelijk zie we hoe de patiënt aan een zuurstoffles wordt gelegd.Een bezoek aan de dokter kost € 1,50 zien we. Overal zwaaien en roepen kinderen. Iedereen is in voor een praatje. Wat is het hier relaxed! Alleen op de weg verandert de Birmees in een wegpiraat.

DSC01984

DSC02367

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: